İstanbul için gerçekleştirilecek Kentsel Dönüşüm uygulamaları kapsamında kat maliklerinin evlerini yıkıp depreme dayanıklı olarak yeniden yaptırmalarına destek sağlayacak Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

23 Şubat 2024’te yayımlanan kararla 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un ilgili maddeleri uyarınca Türkiye’nin en büyük vilayeti İstanbul’da gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm uygulamalarında vatandaşlara Hibe, Kredi ve Tahliye başlıklarında yardım verilmesine ilişkin usul ve esaslar da belli oldu.

Kimler yararlanabilecek?

Riskli Raporu alınan parselde ruhsat alınarak bu parselde üretilecek bağımsız bölüm sayısı ve inşaat alanının mevcut durumunun 1,5 katını üzerine çıkması yani yapının eskisine kıyasla büyümesi ve ilgili parselin ruhsatının 1 Nisan 2023 tarihinden önce düzenlenmiş olması durumunda ilgili parseldeki malikler destekten faydalanamayacak. Dolayısıyla ruhsat tarihi 1 Nisan 2023 tarihinden sonra olan ve inşaat alanı, bağımsız bölüm sayısı eskisine kıyasla 1,5 kattan az büyüyen ya da değişmeyen yapılar için başvuru yapılabilecek.

Nasıl başvuru yapılacak?

Geçtiğimiz yıl yarısı bizden kampanyası kapsamında başvuru sürecini e devlet üzerinden tamamlamış hak sahiplerine Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü tarafından yollanan SMS mesajı şu şekilde;

Değerli Vatandaşımız,
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak; Başvuru yapmış olduğunuz yarısı bizden kampanyası kapsamında İstanbul’un depreme hazır olması ve riskli yapı stokunun hızla dönüşmesi amacıyla sağladığımız hibe, kredi ve tahliye desteği imkanlarından faydalanarak dönüşümünüzü gerçekleştirebilirsiniz. Bu kapsamda, yapınızın bulunduğu parseldeki tüm hissedarların ortak kararıyla belirleyeceğiniz bir yüklenici ile sözleşme, riskli yapı tespit, projelendirme ve ruhsat başvuru işlemlerini tamamlayarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca sağlanan hibe, kredi ve tahliye desteği için ilgili ilçe belediyesine başvuruda bulunabilirsiniz.

Edinilen ilk bilgilere göre başvurular müteahhit firma ile anlaştıktan sonra ilgili ilçe belediyesi üzerinden gerçekleşecek.

Yarısı bizden başvurusu için gerekli evraklar hangileri?

Mevcut bilgiler doğrultusunda hak sahipleri Kentsel Dönüşüm firması ile anlaştıktan sonra;

  • Yapım ruhsatı,
  • Kat irtifakı,
  • e-devlet Başvurusu,
  • Müteahhit sözleşmesi evrakları ile ilçe belediyelere başvuru yapabilecek.

Yarısı bizden kapsamında ne kadar destek verilecek?

Resmi Gazete’de yayımlanan ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre kentsel dönüşüm kapsamında binasını yenilemek isteyen hak sahiplerine yarısı bizden kampanyası kapsamında 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi desteği ve 100 bin liralık kira yardımı ile birlikte verilen toplam destek 1,5 milyon lirayı bulacak. Taşınma yardımı için oturma şartı aranacak.

Yarısı bizden hibe desteği detayları

Yarısı bizden hibe desteği kapsamında yapıdaki hisse sahipleri bir konut için 700 bin liraya kadar hibe alabilecek. Yapıda bulunan ticari işyerleri ise 350 bin liraya kadar hibe alabilecek. Hisse sahibi, satış veya 6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak pay satışı işlemiyle edineceği taşınmaz için payı satılan hak sahibinin kullanacağı hibe ve krediyi kullanabilecek.

Kentsel dönüşüm kapsamında inşaat yapımı için verilecek hibeye ek olarak tahliye için bağımsız bölümde ikamet etmek/kullanmak şartıyla maliklere, kiracılara ve sınırlı aynı hak sahiplerine bağımsız bölüm başına bir kereye mahsus ve karşılıksız 100 bin lira tahliye desteği verilebilecek.

 

Yarısı bizden kredi desteği detayları

Yarısı bizden kredi desteği kapsamında 700 bin liraya kadar kredi, yapıda bulunan ticari işyeri için  350 bin liraya kadar kredi desteği verilecek. Kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacak.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, taşınmaz üzerinde birinci derece ve birinci sıra veya serbest dereceden istifade hakkı ile diğer derecelerden olmak üzere kredi tutarının iki katı kadar tutarda ipotek tesis edecek.

Kredi geri ödemeleri Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca takip edilecek. Kredi borcunun zamanında ödenmemesi durumunda, Başkanlık tarafından borçlu hak sahibine ihtarda bulunularak süre tanınacak. Verilen süre içerisinde kredi borcunun ödenmemesi, kredinin durdurulması veya iptal edilmesi durumunda, kullandırılmış kredilerin ödenmeyen kısımları genel hükümlere göre takip ve tahsil edilecek.

Yarısı bizden ödemeleri nasıl yapılacak?

Hibe ve Kredi desteği, 29 Haziran 2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’a tabi olan yapılarda Yapı Denetim Sistemindeki inşaat ilerleme seviyesi, diğer yapılarda ise ilgili idare tarafından yerinde yapılacak inceleme esas alınarak ödenecek. Ödemeler, subasman seviyesinde, taşıyıcı sistemin bitiminde ve inşaat bitiminde olmak üzere Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca üç eşit taksitle, yapıdaki hak sahipleri adına hak sahiplerinin anlaştığı yüklenicinin bankada açılan vadesiz hesabına yapılacak. Kredi geri ödemeleri, geri ödemesiz dönemden sonraki ilk aydan itibaren başlayacak ve ilk 12 taksit faizsiz olmak üzere en fazla 120 ayda tamamlanacak. Geri ödemesiz ve faizsiz dönem sonunda ilk taksit ödemesinden önce başlangıç güncellemesi yapılacak. Kredi borcu, her güncelleme döneminde güncelleme oranının uygulanması suretiyle güncellenecek.

Güncellenmiş kredi borcu belirlenirken, kredi borcundan yapılan geri ödemeler düşülecek, kalan kredi borcu güncelleme oranının uygulanması suretiyle artırılarak yeni borç tutarı bulunacak. Güncellenen borç kalan taksit sayısına bölünerek, aylık ödenmesi gereken taksit tutarı belirlenecek. Bu işlem kredi borcu bitene kadar devam edecek.